Ytterdøra skal først å fremst stenge ute kulde, trekk og ubudne gjester. Den skal også åpnes og lukkes tusenvis av ganger, og kanskje er den utsatt for mye vær og vind. Den bør derfor være laget av solide materialer og ha en god lås.
Utseende på ytterdøra er også viktig, og mange legger ned mye arbeid i å lage et flott inngangsparti. Døra bør stå i stil til huset – med riktig utforming og en passende farge.
Valg av farge(r)
Særlig i England er ytterdøra smykket til boligen, fordi boligene i en gate ofte ser ellers helt like ut – det kan være hele kvartaler med kliss like murhus inntil hverandre, tett i tett, og derfor har det blitt vanlig å skille boligene fra hverandre med knæsje farger på ytterdørene.
Hvit og sort har vært mye brukt her til lands, men det er stadig flere som velger andre farger. Blant annet har oransje og grønt blitt populært i moderne hus.
Du kan også gjerne gå for en sprek farge på ytterdøra – ikke vær redd for det! Alternativt kan du velge en to-farget dør, med en sprek farge på utsiden og en dusere farge på innsiden. Husk at du ser innsiden av døren mer enn utsiden.
Pris
Dørprodusentene har som regel inndelt sine kolleksjoner i ulike stiler, og du finner både rimelige og kostbare varianter.
En ytterdør koster gjerne mellom 4–30 000 kroner, men du kan også få levert spesialdører til 150 000 kroner – du får hva du betaler for, og det er utseende, kvaliteten, oppbygningen og overflatebehandlingen samt kvaliteten på låsen, hengslene og profilene som avgjør dette.
Noen produsenter kan lage en ytterdør til deg ut ifra en tegning, idé eller spesialmål.
Bli inspirert
Ytterdøra er ofte det siste folk velger når de bygger hus. Hvis du er i tvil om valg av ytterdør og trenger inspirasjon, kan du gjerne gå eller kjøre igjennom noen nabolag og kikke på hva andre har gjort.
God beskyttelse
I dag er alle ytterdører fullisolerte, og de fleste er laget av spesialpressede, harde tresponplater. På frem- og baksiden av ytterdøra er det vanligvis lagt inn en aluminiumsplate som skal gi døren stabilitet og virke som en dobbel fuktsperre.
Hvis du bor i et område med mye støy, bør du vurdere en ytterdør med ekstra god lyddemping.
Vedlikehold
Du burde vaske ytterdøra minst én gang i året og sette den inn med en mild bilvoks. Voksen gir en beskyttende hinne, slik at døren bevares pen og får lengre levetid.
Skulle ytterdøra begynne å falme etter noen år, kan du mette den med en egnet olje. Smør oljen på døra og tørk den av med en gang. Da får den tilbake glansen.